От АБВ отсякоха! ПЪРВАНОВ И КАЛФИН скачат в битката за „Дондуков“ 1!

юли 26, 2016
От АБВ отсякоха! ПЪРВАНОВ И КАЛФИН скачат в битката за „Дондуков“ 1!

АБВ потвърждава имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин като предложения за единни леви кандидатури за президент, съобщи пресцентърът на партията.

След заседание на Изпълнителното бюро на АБВ ръководството е взело три решения. 
С първото препотвърждава имената на председателя на партията и президент на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов и на зам. -председателя Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президент на широка коалиция „Ляво – Център“.
Второто решение е, че АБВ е готова за обсъждане на равноприближена, но силно избираема кандидатура за държавен глава на широк кръг от политически формации от „Ляво – Център“.
И трето – ръководството настоява за разширяване и ускоряване на преговорния процес по номинирането на единна кандидатура за президент и вицепрезидент на политическите формации. 
През уикенда АБВ отправи ултиматум към БСП, като заяви, че ако до края на месеца не се договорят за общ кандидат, ще мислят за свои номинации. 
Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че до края на седмицата ще отговорят на АБВ дали ще имат обща кандидатура за президент. Тя уточни, че е говорила с Първанов и с лидера на „Движение 21″ Татяна Дончева, че тези дни трябва да се срещнат за втори кръг преговори, като в същото време номинациите на структурите на БСП приключват днес. 
Неотдавна обаче Нинова заяви директно, че Първанов и Калфин няма как да бъдат подкрепени от столетницата. 
Вчера и омбудсманът Мая Манолова, и депутатът от АБВ Михо Михов, чиито имена са сред спряганите, отрекоха, че ще участват в кандидат-президентска двойка на левицата.