Никой не е предполагал, но ИСТИНАТА за тази ЛАДА ще ви ОПУЛИ ТОТАЛНО! /Снимки/

август 3, 2016
Никой не е предполагал, но ИСТИНАТА за тази ЛАДА ще ви ОПУЛИ ТОТАЛНО! /Снимки/

Не, нито се шегуваме, нито има грешка в заглавеито. Наистина преди 40 години дизайнери на Porsche се захващат с разхубавяване на соц легендата.  

През 1975 г.  президентът на Porsche Ернст Фюрман се среща със министъра на автомобилната промишленост на СССР Виктор Поляков и двамата договарят тригодишно партньорство на стойност половин милион марки, с което немците се нагърбват със задачата да подобрят дизайна на съветските коли.  
Първият такъв опит е Lada-Porsche 2103. Работниците от Щутгарт преобразяват „Жугили“ като слагат нови пластмасови брони, нова решетка и премахват хрома, оставяйки само тасовете и дръжките на вратите в този цвят, пише офнюз.бг.

Porche използват алуминий, за да намалят теглото на колата  и настройват двигателя така че да заработи и с по-некачествен бензин. Освен това германците преработват и окачването на руската машина. Интериорът на фейслифнатия 2103 е с ново табло и кожени седалки, а воланът е вдъхновен от Porsche 928.

Проектът е повече от интересен, но ВАЗ го отхвърлят. Основната причина е, че по това време руснаците вече работят по 2106, който се дебютира няколко месеца по-късно.