Нещо ОГРОМНО се случва на пазара на недвижими имоти в България в момента!

август 3, 2016
Нещо ОГРОМНО се случва на пазара на недвижими имоти в България в момента!

За половин година има над 12 % ръст на реално сключените сделки, а от около година се забелязва усилено предпочитание към жилища с квадратура над 200 кв. м. Цените вървят нагоре и едва ли до края на годината ще има съществена промяна.

Изискванията на клиентите непрекъснато нарастват, а инвеститорите се преориентират като съобразяват проектите си за висок клас жилища, които да отговарят на предпочитаната локация.Предлагането на луксозни жилища все още не отговаря на търсенето. Затова се получава и този висок ръст на цените, а не заради сериозни икономически показатели, постигнати в страната. Привидно наистина е парадокс, че бедността у нас се разраства, а от друга страна и търсенето на луксозни имоти. 
“Тенденцията в нашия сегмент не кореспондира с общото икономическо състояние на държавата, нито е следствие на сериозно забогатяване на българите. Просто нашата компания работи с около 10-15% от купувачите на пазара и в никакъв случай движението при нас не оформя цялостната тенденция при покупката на имоти. Но претендираме да познаваме пазара в най-високия клас, в който се купуват жилища за над 120 хил. евро, дори и в най-високия сегмент – над 500 хил. евро.
Нашите клиенти са обикновено на високи и средни мениджърски позиции, собственици на бизнеси и предприемачи, юристи, които имат добри и стабилни доходи и които са много сигурни кредитополучатели. Тази категория българи не са повлияни от обедняването нито по време на тежката криза, нито сега. Бих казала, че динамиката и ръстът на цените на пазара при нас са вследствие и на по-голямата смелост на хората с пари. Днес те са по-решителни, защото инвестицията в недвижим имот, безспорно, е най-безрисковата към момента. Подчертано нараства интересът към големите жилища с над 3-4 спални, които имат необходимия брой бани и сервизни помещения. Освен локацията вече приоритет сред нашите клиенти се оказва и неговия размер. А такива жилища няма достатъчно. По тази причини сделките с тях се изповядват на по-високи от обичайните и средни цени.” – това коментира Светослава Георгиева, заместник-управител на голяма компания за луксозни имоти, пред БГНЕС за текущото състояние на пазара в България.